maanantai 27. joulukuuta 2021

Reppu

Jokaisella ihmisellä on näkymätön reppu selässään, joillakin on painava, joillakin kevyt, jotkut kokevat siitä kipua kun taas toiset eivät. Mitä repussa sitten on? 
Kokemuksia. Ihania, lämmittäviä, kauheita, kivuliaita...

....Jokaisen reppu on erilainen mutta jokaisesta repusta löytyy yksi tärkeä asia nimittäin opetus, tai oikeastaan opetuksia. 
Jokaisesta kokemuksesta olkoon se hyvä tai huono voidaan oppia jotain, opitaan itsestämme, muista, mitä kannattaa tehdä tai mitä ei pitäisi tehdä. Elämä on pitkä tie jonka varrella aina voi oppia uutta. Ihmisinä me myös iän myötä muututaan ja muokkaudutaan kokemuksiemme pohjalta. Siksi olisi hyvä välillä kurkata sinne reppuun ja tutkia mitä sieltä löytyy, näin voidaan ymmärtää miksi ollaan tehty tiettyjä valintoja tai vaikkapa miksi joku asia on meille tärkeä kun joku toinen asia on mitätön. Voidaan löytää kokemuksia jotka on jäänyt repun pohjalle unholaan ja ymmärtää miksi reagoidaan johonkin tilanteeseen tietyllä tapaa.

Itsetutkiskelu on tärkeetä jotta ei jäädä juoksemaan oravanpyörään, jos halutaan muutosta meidän täytyy muuttaa toimintatapaamme. Jos esimerkiksi huomataan että aamuisin aina väsyttää on hyvä huomata että se johtuu siitä että ei malta illalla mennä nukkumaan koska peli on niin jännittävää, suoratoistopalvelusta on vaikea irrottautua tai vaikkapa kirjan lukeminen vie mukanaan. Tätä tapaa pitää muuttaa jotta aamuisin olo voisi olla pirteä mutta se ei riitä että päätetään tulevaisuudessa mennä aikaisemmin sänkyyn. Se saattaa toimia tovin mutta hetken päästä huomataan että taas on alkanut väsyttää joka aamu. Pelkkä muutos ei riitä, sitä näkymätöntä kokemuksien reppua täytyy avata ja löytää sieltä ne asiat jotka ovat johtaneet siihen missä ollaan nyt. Ehkä lapsuudessa et saanut katsoa elokuvia kuin kerran viikossa ja siksi aina salaa katselit niitä öisin, ehkä edellisessä parisuhteessasi kumppanisi haukkui sinua nörtiksi kun luit kirjaa ja aloit tehdä sitä salaa aina kun hän nukkui tai kun olit edellisessä työssäsi ja pelaamiselle ei ollut aikaa kuin pienen hetken öisin etkä nyt osaa aloittaa pelaamista aikaisemmin kun työvuorot ovat muuttuneet?

Tähän päivän ongelmaan löytyy repusta selitys, se pitää vain uskaltaa avata vaikka siellä voi tulla vastaan kokemuksia ja sen myötä muistoja mitä halutaan unohtaa. Kuitenkin jokainen kokemus hyvä tai huono on muokanneet meitä tämmöisiksi mitä ollaan nyt. Jokainen kokemus on yhtä tärkeä ja se pitää repussa kantaa ikuisesti. Huonot kokemukset painavat enemmän mutta painoa voi repusta saada pois kääntämällä huonot kokemukset hyväksi opetukseksi ja näin muuttumalla paremmaksi ihmiseksi. 

Jokaisella meillä on näkymätön reppu kannettavana ja joskus se on väsyttävää eikä sitä voi koskaan heittää pois mutta painoa voi helpottaa tauottamalla ja tutkiskelulla, se tekee hyvää vaikka sattuisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Frågor? Åsikter? Kommentera!