måndag 27 april 2015

The Shawshank Redemption

Här kommer en liten inblick på vad jag tyckte om filmen Nyckel till frihet.


Lite basfakta om filmen först:

  • Baserar sig på en bok av Stephen King
  • Genre: Drama
  • Premiär 1994
  • Speltid 142 minuter 
  • 15 års åldersgräns
Filmen handlar om en man vid namn Andy Dufresne. Han blir dömd till två livstids fängelsestraff för mordet på hans ex hustru och hennes älskare. Han skickas till fängelset Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA.
Inne i fängelset hittar han en fånge som kallas Red. De umgås mycket med varandra och under filmen gång blir de mycket goda vänner. Andy blir offer för sexuella övergrepp.

Filmen har betyget 9,2 på Imdb och det kan jag gått förstå! Filmen har också blivit nominerad för sju Oscars men vann ingen.Jag tyckte filmen var riktigt bra! Morgan Freeman funkade perfekt som berättare och Tim Robbins som spelade Andy funkade super! Början av filmen (ca 10 minuter) tänkte jag nog att vad är det här? Men när historien började på riktigt var jag som fastklistrad. Handlingen i filmen flyter på och man liksom glömmer bort tiden, även om det är en ganska lång film. I första halvan av filmen visste jag inte riktigt om jag skulle tycka synd om Andy eller inte men svaret på den frågan kom nog senare.

På bilden är vakten Byron Hadley som håller tag i Andy Dufresne.
Jag ger filmen 9,5 poäng! Den var gripande och jag skulle kunna se den igen hur många gånger som helst. Filmen fortsätter att överraska en och den ger svar på alla frågor man får under filmens gång. Verkligen en film som får en att tänka till och en film som verkligen alla borde se!

Nu är jag säkert efter som alltid och alla andra förutom jag har väl sätt den här filmen men har du inte sätt den, bänka dig med en stor godisskål och se den! Filmen är underbar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor? Åsikter? Kommentera!