tisdag 17 mars 2015

Religion i skolan

Jag är fullt medveten om hur känsligt ämne detta är och jag är helt medveten om att alla har olika åsikter och så ska det också vara. Detta inlägg handlar endast om min åsikt och jag tycker det är helt okej att tycka olika.

Jag började fundera över det här med religion i skolan. Som atheist tycker jag det är väldigt jobbigt att det är ett tvång i skolan. Om jag har förstått rätt har andra religioner t.ex muslimer, judar osv. rätt att inte delta i religionstimmarna men hur är det med atheister? Antagligen behöver de inte heller delta men om man är som jag då jag gick i skolan så har man inget val egentligen.

Jag var inskriven i den evangelisk-lutherska kyrkan men trodde aldrig riktigt på Gud. Jag tyckte det var väldigt jobbigt att be bordsbön i lågstadiet varje dag före maten. Jag tyckte det var superjobbigt att sitta i kyrkan varje jul och vår. Jag tyckte religionstimmarna var onödiga. Jag har alltid tyckt religion är jobbigt, därför skrev jag också ut mig ur kyrkan den dagen jag fyllde 18 år.

Idag sitter jag och funderar varför vi fortfarande har obligatorisk religion i skolorna? Jag funderar också på varför musik är ett obligatoriskt ämne. Jag tycker dessa två ämnen borde vara valbara.
Om föräldrarna har skrivit in ett barn i kyrkan men barnet inte tror på vad religionen än är så tror jag att de flesta i den situationen inte riktigt bryr sig om vad som sägs på religionstimmarna eller ens lyssnar. Samma sak med musiken, jag tycker det är orättvist att de som inte har taktkänsla, är musikalisk eller inte kan sjunga ska sitta där och pinas genom saker som de själv inte tycker är roligt och som de vet att de inte kan.För let's face it. Behöver man musik om man inte är musikalisk i arbetslivet eller behöver man religion om man inte är religiös? Visst man måste kunna hantera personer som tror på olika sätt och veta vad som är oartigt och så vidare men jag anser att man inte behöver många år i skolbänken för att lära sig detta. Några timmar borde väl räcka och dessutom med internet så tvingas nog de flesta att hantera människor med olika religioner ändå.

Varför ska vi dessutom envisas med att man ska be bordsbön före maten i skolorna? De som tror på någon Gud kan väl få göra det själva före de sätter sig men varför ska alla andra också som inte tror gå genom samma sak?

Jag vet att det är många som tycker jag nojar mig i onödan. Jag tycker bara det är väldigt orättvist att lyssna på något som man inte tror på.

Då vet jag också att det finns några som tänker att ska man hoppa över t.ex matematiken då om man inte tycker om att räkna? Nej, jag hatade matematik men det är kunskap som man behöver på de flesta arbeten.

Visst, vi går i skola för allmän kunskap men för det mesta har iallafall jag tänkt på skolan som förberedande inför arbetslivet. Än så länge i yrkesskolan och på de LiA platser jag varit på har jag varken haft nytta av mina musikaliska kunskaper eller mina kunskaper om religion och det jag vet om andra religioner har jag lärt mig av att träffa på människor med annan religion, inte i skolbänken.

Så kortfattat tycker jag att religion och musik ska bli ett valbart ämne.

Sist vill jag också skriva att jag tycker alla ska få tro på det de vill. Jag har inget emot människor som tror på någon Gud. Jag tycker att alla ska ha rätt att välja, också i skolan även om man är inskriven i en församling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor? Åsikter? Kommentera!