fredag 13 februari 2015

Tankar om depression i allmänhet

Jag tänkte skriva av mig. Ikväll har jag haft en massa tankar om depression. Jag varnar för att detta inlägg kan bli lite kaotiskt av alla mina funderingar.

Först och främst är jag arg. Jag är så arg för hur lätt folk dömer en deprimerad person för att inbilla sig saker och ting och vissa säger även att "det inte är så farligt". Gå inte och säg det åt en deprimerad person! Aldrig! En sak kan vara liten för en vanlig person men som deprimerad kan även de minsta sakerna få en att sjunka längre ner i det svarta mörka hålet. Allt blir svårare att bearbeta och det är inte så lätt att bara gå vidare utan att tänka på saken.

Hur beter man sig då som deprimerad? Alla reagerar ju förstås olika på depression men nästan alla börjar bete sig lite annorlunda och personligheten kan bli lite annorlunda från det man brukar vara. Jag själv t.ex har blivit mer tyst av mig, osäker, rädd för saker jag aldrig brytt mig om förut. Jag har blivit försiktig med vem jag pratar med och vad jag säger. Jag har blivit mer arg och jag blir lättare irriterad.
Vissa kanske gör motsatsen, tänker inte alls på vad de säger, blir mer högljudd osv.
Det är bra att tänka på om man är bekant med någon med depression att inte ta allt så bokstavligt som hen säger och försöka tänka lite utanför boxen.

Depression är en väldigt svår sak att förstå sig på om man inte upplevt det. Det är svårt att förklara också. Jag skulle jättegärna att det skulle bli ett ämne som man tar upp och pratar om för att få bort tabu-stämpeln som ligger över det hela. Fler och fler drabbas av depression i nuläget och det vore så viktigt att prata om. Hur ska man göra om man har depression och hur man kan hjälpa någon med depression.

Min pojkvän sa en jättebra sak som jag tyckte att var jätteviktigt och som jag tycker alla borde tänka på är att om man har en nära med depression att man faktiskt tar sig tiden till att lyssna och bara fokusera på den personen ibland. Bara se personen i ögonen och lyssna med båda öronen. Det betyder otroligt mycket för en deprimerad att någon lyssnar och fokuserar på det man säger.

Det jag egentligen vill ha sagt är att depression är en allvarlig sjukdom som man inte ska leka med. Vem som helst kan drabbas av depression. Man är inte galen om man har depression. Man är precis som alla andra förutom att man kämpar lite extra varje dag för att överleva. Det är ingen självklarhet att man tar sig till nästa dag. Det är många hinder på vägen. Det är utmattande och en deprimerad behöver mycket tröst.

Jag har så mycket jag vill säga men avbryter inlägget här.

Om du har frågor snälla skriv en kommentar så svarar jag med 100% säkerhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor? Åsikter? Kommentera!